TPL_CANVAS_TITLE

including iternational prefix number

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

25 Ottobre 2018

25 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
Στον καρκίνο του μαστού η πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία για γυναίκες, άντρες και παιδιά.

Τι είναι ο Καρκίνος του Μαστού

Οι μαστοί βρίσκονται στο θωρακικό τοίχωμα και αναπτύσσονται στις γυναίκες στη διάρκεια της ήβης, όταν δηλαδή αρχίσουν να παράγονται οι γυναικείες ορμόνες από τις ωοθήκες. Στον άνδρα, οι μαστοί παραμένουν ατροφικοί και σπάνια διογκώνονται (γυναικομαστία), οπότε ο άνδρας πρέπει να διερευνηθεί. Ο καρκίνος του μαστού αναπτύσσεται από τα αδενικά κύτταρα των πόρων και των λοβιδίων. Ο καρκίνος που αναπτύσσεται στους ιστούς του μαστού, συνήθως στους πόρους (που μεταφέρουν γάλα στη θηλή) ή στους λοβούς (αδένες που παράγουν γάλα). Απαντάται τόσο σε άντρες, σε γυναίκες και παιδιά παρόλο που στους άντρες και στα παιδιά είναι σπάνιος. Οι καλοήθεις όγκοι συνήθως είναι ομαλοί, δεν επεκτείνονται σε άλλα όργανα και η αφαίρεσή τους συνεπάγεται τη μη επανεμφάνισή τους.

 

Καρκίνος του μαστού στα παιδιά

Οι καρκίνοι του μαστού σε μικρά παιδιά δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, λιγότερα από πέντε κορίτσια ηλικίας κάτω των 10 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως από το 2010 έως το 2012, σύμφωνα με το Cancer Research UK. Οι περισσότεροι όγκοι του μαστού σε παιδιά είναι καλοήθεις. Λιγοστοί που επιβεβαιώνονται πως είναι κακοήθεις είναι λιγότερο πιθανό να εξαπλωθούν σε σύγκριση με τους ενήλικες, αν και υπάρχει ο κίνδυνος ότι δεν εντοπίζονται εγκαίρως. Η θεραπεία είναι συνήθως μαστεκτομή. Η θεραπεία με ακτινοβολία εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους για ένα παιδί, που βρίσκεται σε εξέλιξη, από ό,τι για έναν ενήλικα.

Καρκίνος του Μαστού στον άνδρα

Παρ όλο που ο καρκίνος του μαστού θεωρείται γυναικεία πάθηση αυτό δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του και στον άνδρα. Η συχνότητα εμφάνισης του είναι 1 με 2 άνδρες σε κάθε 200 γυναίκες με καρκίνο του μαστού, δηλ. 0.5-1%. Η αιτιολογία της εμφάνισης καρκίνου του μαστού στον άνδρα δεν έχει ακόμα πλήρως κατανοηθεί. Η έκβαση του έχει χειρότερη πρόγνωση, επειδή συνήθως καθυστερεί η διάγνωση, διότι ασθενείς και ιατροί δεν τον σκέφτονται. Ακόμη δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγέθους του μαστού στον άνδρα είναι πολύ μικρότερο από αυτό της γυναίκας και γι’ αυτό μπορούμε να έχουμε πιο εύκολη διήθηση του δέρματος ή του μυός που βρίσκεται πίσω από τον μαστό και ονομάζεται μείζων θωρακικός, με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση των μεταστάσεων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας το 2002, 1600 άνδρες στην Αμερική ανέπτυξαν  καρκίνο στον μαστό και τον ίδιο χρόνο 400 άνδρες πέθαναν από καρκίνο του μαστού.

Καρκίνος του Μαστού στις γυναίκες

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους στις γυναίκες και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ευρωπαίες. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αναπτύσσεται ο καρκίνος του μαστού. Μερικοί μόνο παράγοντες κινδύνου έχουν προσδιοριστεί. Ένας παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, αλλά δεν είναι αναγκαίος ώστε να
προκαλέσει καρκίνο από μόνος του. Οι παράγοντες κινδύνου είναι οι εξής: Ηλικία, Γονίδια, Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, έκθεση σε οιστρογόνα και προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της ζωής, Ιστορικό ορισμένων καλοηθών παθήσεων του μαστού, Γεωγραφικοί και κοινωνικοί παράγοντες, Χρήση φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, Ακτινοθεραπεία του μαστού κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία, Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, Κατανάλωση αλκοόλ και κάπνισμα.

Καρκίνος του μαστού και Γονιμότητα

Η διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι ένα γεγονός που προκαλεί άγχος στη γυναίκα, και πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τη νόσο σε αναπαραγωγική ηλικία. Η νόσος τους δημιουργεί ερωτηματικά που αφορούν στις συνέπειες που μπορεί να έχει ο καρκίνος στη μελλοντική τους δυνατότητα τεκνοποίησης. Η διατήρηση της γονιμότητας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, από τον τύπο θεραπείας που θα χρειαστεί και από την ηλικία της γυναίκας.

Το στάδιο και ο τύπος του καρκίνου είναι σημαντικοί παράγοντες γιατί από αυτούς θα εξαρτηθεί η επιθετικότητα αντιμετώπισής του. Μία γυναίκα που θα υποβληθεί αποκλειστικά σε χειρουργείο και ακτινοθεραπείες για μία μικρή κακοήθεια δεν θα έχει καμία επιβάρυνση στη γονιμότητά της. Κατά τον ίδιο τρόπο, η ορμονοθεραπεία δεν επηρεάζει μόνιμα τη δυνατότητα τεκνοποίησης, αλλά μπορεί να την αναβάλλει για αρκετά χρόνια. Αντιθέτως, σε πιο προχωρημένα στάδια της νόσου ή σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην ορμονοθεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσει χημειοθεραπεία.

Πολλές γυναίκες καταφέρνουν να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη μετά από καρκίνο του μαστού. Η επιστημονική σύσταση είναι αναμονή τουλάχιστον δύο ετών αφού ολοκληρωθεί η θεραπεία για έναρξη προσπαθειών τεκνοποίησης. Ο λόγος αναμονής είναι οι πιθανότητες υποτροπής του καρκίνου του μαστού είναι υψηλότερες στα πρώτα δύο χρόνια και μία εγκυμοσύνη θα περιέπλεκε τη θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι διατήρησης της γονιμότητας είναι η κατάψυξη και κρυοσυντήρηση εμβρύων ή ωαρίων, αναλόγως αν είναι διαθέσιμο ή όχι το σπέρμα του συντρόφου. Μετά το πέρας της θεραπείας τα κατεψυγμένα έμβρυα ή τα ωάρια μπορούν να αξιοποιηθούν με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης για την επίτευξη εγκυμοσύνης, ακόμα και σε γυναίκες σε πρόωρη εμμηνόπαυση. Άλλη μέθοδος όπως η κατάψυξη ωοθηκικού ιστού είναι επίσης διαθέσιμη αλλά σε εξειδικευμένα κέντρα μόνο.

Στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Γονιμότητας έχοντας πάντα σε πρώτη θέση τον άνθρωπο μπορούμε να σας καθοδηγήσουμε και να σας συμβουλέψουμε για τον καλύτερο, ανώδυνο και ανέξοδο τρόπο για να κάνετε το επόμενο βήμα για την διατήρηση της γονιμότητας σας. Πάντοτε έχοντας μελετήσει τους παγκόσμιους κανονισμούς υγείας και έχοντας κατανοήσει την περίπτωσή σας. 

Additional Info

  • K2_XTRA_AUTHOR: Mediterrean Fertility Home